Äntligen dags att renovera köket?

För många är en renovering av köket efterlängtad. Ett svårarbetat kök med gamla skåpsluckor och tråkigt golv är inte speciellt inspirerande att laga mat i. Eftersom köket är det rum man vistas i dagligen vill man att det ska vara både funktionellt och snyggt samt passa en själv.

Var börjar man?

Oftast tar det lite tid med en renovering och den där tiden då man är utan ett ordentligt kök kan kännas ganska jobbig men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Det kan vara värt väntetiden för att få sina drömmars kök. Vad börjar man med att välja? Golvet är viktigt för det ska vara både hållbart, praktiskt och snyggt. Klinker har de senaste åren blivit allt mer populärt att lägga i kök. Det är reptåligt och otroligt lättskött förutom att det är snyggt. Marmor är ett material som förut var endast för överklassen. I dag finns det tillgängligt för alla som vill ha detta snygga och hållbara material. En diskbänk i marmor ger en känsla av lyx samtidigt som det är lätt att hålla rent och det är mycket tåligt. Det finns ett stort urval av marmorskivor, både ljusa och mörka, polerade eller slipade. Välj den marmorskiva som tilltalar dig och du får ett kök som blir en inspirerande plats att trolla fram goda maträtter i. Det ger en känsla av fransk landsbygd eller kanske italiensk herrgård. Tillsammans med snygga detaljer som örter i krukor och väldoftande citroner i en korg blir det ett kök att trivas i.

På väggen

På väggen ovanför köksbänken kan du använda antingen marmor eller kakelplattor. Om du väljer att använda marmor till köksbänken är det snyggast att ha det även på bänken. Har du använt ett annat material i köksbänken kan du använda till exempel fasade kakelplattor som är otroligt snyggt. Annat som är viktigt att tänka på vid planeringen av köket är att det ska vara bra med förvaringsutrymmen. Ett rörigt kök är inte kul men med bra förvaringsutrymmen är det lätt att gömma undan allt som du inte vill ska synas. Välja färg? Vita skåpsluckor är vanligast i Sverige, men du kan lika gärna välja grå eller varför inte våga dig på svarta skåpsluckor?