Attefallshus för gäster och uthyrning

Har du plats för tomten är det helt klart läge att bygga ett attefallshus! Har ni ett mindre hus är det perfekt för gäster eller för att ge ett äldre barn lite mer privatliv och självständighet. Det passar också som ett generationsboende. Eller varför inte hyra ut Attefallshuset till studenter eller veckopendlare?

Nya regler från och med 2020

För den som bygger attefallshus är det numera lagligt att bygga 30 kvadratmeter bygglovsfritt istället för tidigare maxgräns på 25 kvadratmeter. För att ett attefallshus ska räknas som en komplemenbostad måste det innehålla kök och badrum samt vara tillgänglighetsanpassad. Storleken är räknad på attefallshuset yttermått.

Bygglovsfritt innebär att du inte behöver ansöka om ett dyrt bygglov eller fylla i tonvis med blanketter. Istället finns en mindre ansökan som kallas ”bygganmälan”, det är billigare och kräver mindre pappersarbete. Oftast är det endast ritningar, situationskarta och en kontrollplan som krävs. Olika kommuner har olika regler och priser för bygganmälan.

Det ska dock tilläggas att de bygglovsfria reglerna är inte heltäckande. Om du bor i ett kulturhistoriskt område, nära vatten eller på prickad mark kan det ändå krävas bygglov för att säkerställa att ditt område inte förvanskas eller att viktiga marker förstörs. Du kan själv logga in på Lantmäteriets hemsida, hitta din fastighet och läsa detaljplanen för ditt område.

Köpa byggsats

Att planera ett litet utrymme effektivt är en konstform. Att få plats med kök, badrum, sovrum och vardagsrum på runt 30 kvadratmeter utan att det känns trångt och instängt är inte det lättaste. Vi rekommenderar att ni köper en färdig byggsats. Upplägget på attefallshuset är redan gjort och ni kan lägga till olika tillval såsom att spegelvända rummen och få hjälp att rita upp kök och badrum.

Att installera ett IKEA-kök klarar de flesta men att ge sig på ett badrum kräver mer erfarenhet och mycket noggrannhet. Det bästa är att ta in hantverkare. För att dra ned på kostnaden kan ni välja våtrumsmatta istället för kakel och klinker, det kostar mindre i arbetstid och materialet i sig.