Bygga bastu- och spaanläggning hemma

Vi har alla vår egen uppfattning om vad som är riktigt lyxigt att ha i hemmet. Något som säkert många skulle hålla med om är att ha både bastu och spa hemma. Denna dröm är absolut något man kan realisera och här tittar vi närmare på hur man kan gå tillväga.

Till att börja med måste man tänka å var allt ska ligga. Ett stort badrum är något man kan bygga om till båda dessa. Ett mindre badrum kan kanske husera en av dessa. Försök inte tvinga in dem i samma utrymme bara för att ha allt i ett. Trånga utrymmen känns aldrig lyxiga trots allt.

Att designa en bastu är inget man gör helt utan vidare. Det kräver en hel del kunskap och mycket noggrant arbete. Är man inte helt säkert på sina färdigheter går det minst lika bra att köpa en färdig bastubyggsats som man sedan monterar ihop enligt medföljande bruksanvisningar.

När det kommer till spadelen av installationen finns det mer än ett sätt att ordna detta. Att skaffa en spabadkar är mer eller mindre förväntat om man vill göra det seriöst. Dessa är en ganska dyr investering, men det går emellanåt att hitta privatpersoner som säljer begagnade. Kanske behöver man byta en eller annan del innan det fungerar som det ska. Men i slutändan kan man ändå spara in en ordentlig slant.

Ett spa behöver också rätt stämning. Vilket till viss del sätts av själva inredningen. Välj därför detaljerna med omsorg och satsa på naturmaterial som trä för att skapa en härlig balans med allt kakel och sten. Men tänk även på belysningen. För att klara av både stark och stämningsfull belysning är det rekommenderat att installera belysning med dimmerfunktion. På så sätt kan den lätt ändras från ena till det andra läget och anpassas efter tillfället.

Medan en van hemmafixare kan göra ganska mycket av jobbet själv är det alltid viktigt att påpeka att elinstallation och VVS-arbetet alltid ska lämnas över till fackmän. Då får man både ett professionellt utfört arbete och garanti på att allt fungerar som det ska. Det kommer dessutom täckas av hemförsäkringen.