Ledningar och kablar i marken

Det finns många anledningar till varför man tar till spaden, eller något större, för att gå ut och gräva på gården. Men varje gång man gör detta gäller det att vara medveten om vad som faktiskt finns under ytan.

Har man tur räcker det med att kolla på ritningar för huset för att se vad som finns var på tomten. Med detta kan man lätt planera sitt arbete, oavsett om man gräver bara  för att göra en ny rabatt eller ska sätta in något så stort och omfattande som en pool.

Tyvärr är det inte alltid så enkelt. Det är inte alltid så att dessa ritningar visar tydligt var alla ledningar och kablar går. Detta är speciellt ett problem för äldre hus. För att kunna planera ut arbetet helt gäller det att först ta reda på var alla ledningar går. Något man för övrigt kan och bör ta hjälp med.

Detta är också anledningen till varför när man sätter upp egen elektronik i trädgården, som till exempel en lyktstolpe, det är så viktigt att på något sätt märka eller dokumentera var och hur djupt kabeln går så man inte kommer åt den av misstag när man håller på med något annat projekt i trädgården.

Inte nog med att man kan behöva helt förändra sina planer om man inte först tar reda på vad exakt som finns under en när man börjar gräva. Om man av misstag kommer åt dessa ledningar eller kablar finns alltid risken att man skadar dem på ett sätt eller annat. Och detta blir mest troligt betydligt dyrare i längden.

Tänk även på att om man har ett relativt nytt hus kan den förra ägaren alltid lagt ned något i marken som inte dokumenterats ordentligt.