Skadedjur som förstör växter och planteringar – så blir du av med dem

Alla vill smaka på och njuta av dina växter och grönsaker. Skadedjur i trädgården kan på mycket kort tid förstöra mycket.

Rådjur och sniglar

Rådjur må vara väldigt söta men de är också ett stort bekymmer för många. De älskar tulpaner! Ett högt staket är det bästa försvaret mot dem men du kan även lägga ut krossat äggskal. Rådjur gillar inte att stoppa ner sin nos bland björkris eller andra liknande plantor. Stoppa därför ner några kvistar i dina odlingar. Se till att kvistarna är något högre än plantorna som du vill skydda.

Mördarsniglar är ofta ett problem i många trädgårdar. Det är en bra idé att hålla antalet sniglar nere. Det finns en rad olika saker som du kan göra för att bekämpa sniglarna alltifrån att köpa eller bygga fällor till att använda ett biologiskt bekämpningsmedel som Nematoder.

Skadeinsekter som älskar blommor och grönsaker

Är din trädgård fyll av myror? Prova att strö ut malen kanel. Myror gillar inte kanel och de flyttar på sig och bygger bo någon annanstans.

Älskar du rosor? Bladlöss är ofta en ovälkommen gäst som får dig att tveka att stoppa in näsan och insupa den ljuvliga doften. Även andra växter kan drabbas hårt, speciellt under torra varma sommar. Bladlöss angriper också gärna planteringar på balkongen eller i köksfönstret.

Håll uppsikt över dina plantor och växter så att du tidigt upptäcker tecken på att angrepp av löss. Om dina växter har bladlöss så kan du spruta såpvatten med en sprejflaska. Upprepa sprutandet flera gånger för att vara säker på att de är borta. Du kan också strö vedaska på växten och jorden runtomkring för att tillföra mineral och skapa en bättre jord för dina växter.

Nyckelpigor och deras larver äter bladlöss så ha tålamod om du ser en nyckelpiga i närheten för de kan äta tusentals bladlöss under sin livstid.