Tips för att fixa till husfasaden

Fasaden står tillsammans med taket för det där viktiga första intrycket när du står inför en ny byggnad. En snygg och prydlig fasad signalerar ett välvårdat hus – och sörjer också för att huset skyddas mot väder och vind.

Varför fixa till fasaden?

Det finns flera olika typer av fasader. I Sverige är träfasad vanligast men du även tegel- och betongfasader förekommer. Många vill fixa till fasaden för att den är sliten men även för att förbättra isoleringen. En god isolering sparar pengar i längden tack vare att uppvärmningskostnaderna blir lägre. Så om du funderar på att byta fasaden så passa samtidigt på att se över isoleringen.

Fasaden är dessutom husets skydd mot väder och vind, så det är viktigt att underhålla den. Att snabbt laga skador som kan uppstå med åren är viktigt. Att tvätta pustade fasader från avgaser och andra föroreningar ger ett nytt fräscht intryck av byggnaden.

Ofta så behöver man kanske inte byta fasaden utan det räcker kanske med att renovera den. En nymålad träfasad ger ett fint intryck. Trä är billigt, hållbart och anses som ett ganska miljövänligt alternativ. Tegelfasader är dyrare jämfört med träfasader men underhållet är billigare. Med åren så kan det vara nödvändigt att fylla i murbruket mellan tegelstenarna. Att skrubba fasaden med såpvatten och en borste fräschar upp fasaden. Alger och mögel fastnar sällan på tegel men en träfasad kan behövas rengöras.

Mindre förbättringar – stor skillnad

Mindre förändringar av husfasaden kan göra en skillnad. Fixa den gamla tråkiga fasadsiffran och köp fina fasadsiffror från Hillhouse i järn eller aluminium. En modern stil på fasadsiffran ger ett helt annat intryck jämfört med en klassisk stil. Nya fasadsiffror och bokstäver kan ge ett helt nytt fräckt intryck av ditt hus.

En större förändring av fasaden kräver oftast bygglov så kontrollera alltid med byggnadskontoret på kommunen innan du sätter igång med några större projekt.