Inred med skön belysning

Belysningen är en central del när det kommer till att inreda på ett snyggt sätt. Det är med hjälp av lampor och ljus som du kan skapa en inramning med rätt stämning för dina mål. Det spelar ingen roll om du satsar på att inreda med ljusa färger och upplysta rum eller om du vill ha en mer nedtonad atmosfär. Belysningen utgör grunden i redskapen som du har till hands för att förändra ditt rum. Dessutom kan det ske på ett förhållandevis enkelt sätt. Istället för att måla om eller ta ned en vägg kan du sätta in nya lampor som ger ditt hem en stor förändring på kort tid.

Det finns många olika typer av lampor som var och en har sin egen karaktär. Taklampan är ett smart sätt att snabbt lysa upp ett rum samtidigt som den kan vara en snygg inredningsdetalj i taket. Bordslampan fyller en annan funktion eftersom den ofta är tänd under längre perioder och sprider ett mysigt sken i rummet. Sänglampan är både snygg och funktionell eftersom den ser till att ge dig perfekt ljus för att läsa en god bok. Om du vill kunna välja vilken typ av sken du vill ha kan dimbara lampor vara något för dig. Då kan du exempelvis sätta in LED lampor som du sedan justerar med hjälp av en dimmer.

Olika lampor har alltså olika betydelse och alla är lika viktiga för inredningen. Arbetsbelysningen är viktig inte bara på skrivbordet eller ute i garaget utan även i hemmet, gärna via starka taklampor om du ska städa och fixa. Här kan man med fördel ha en dimmer som ser till att du kan ha mjukare och mysigare belysning till vardags och starkare de gånger det behövs. Punktbelys också gärna olika detaljer i hemmet, det kan vara allt från en tavla eller en växt till en skänk eller en hylla med prydnadssaker.

Glöm inte att inreda trädgården med lampor, här kan man verkligen botanisera bland både växter och lampor av alla de slag. Du kan ha både solcellsdrivna lampor utplacerade lite här och var samtidigt som du kompletterar med fasad eller gångbelysning via el för mörka kvällar året om. Skapa också en oas i trädgården med ljus och lampor där du kan njuta av mysiga sensommarkvällar tillsammans med familj och gäster.

Som inredare har du många skäl att sätta in nya lampor i ditt hem. Förutom det uppenbara faktumet att det kan göra ditt hem lite trevligare att vistas i kan det också ha positiva ekonomiska effekter. Dagens lampor är nämligen i regel betydligt energisnålare än de tidigare modellerna. Det betyder att de drar mindre ström och gör att du kan ha dem tända med gott samvete. Med ett mysigare hem och en billigare elräkning blir det roligare att komma hem efter jobbet.