Tips när du köper sommarstuga

Fundera du på att skaffa en sommarstuga med en egen täppa? Visst låter det härligt med en stuga men det finns en hel del att tänka på innan du bestämmer dig. Här kommer några viktiga saker att kolla upp.

Varför vill du ha en sommarstuga?

Börja med att fundera på hur mycket sommarstugan får kosta. Det är lätt att bli förälskad i ett litet torp men vad har du råd med? Glöm inte att ta med löpande kostnader som underhåll, vatten, värme, vägavgifter och resor i din kalkyl.

Det är också viktigt att fundera över vad du vill göra när du är i sommarstugan. Vill du mest vila och njuta av livet eller är du den händiga typen som vill pyssla och arbeta? Tänk på att även om du gillar att arbeta så är det praktiskt att ta dit en besiktningsman som hjälper dig att upptäcka alla eventuella fel. Det kostar några tusenlappar att använda en besiktningsman men det kan vara en mycket bra investering. Fundera också på hur ofta du tänker vara i sommarstugan. Ska den ligga nära ditt permanenta boende så att du kan vara där varje helg?

Titta på grundkonstruktionen på huset och håll ögonen öppna för fuktskador. Ignorera oklippt gräsmatta och studera istället takpannorna och lutningen på tak och mark. Fel färg på stugan och tapeterna är mindre viktigt än läget.

En bild av området

Prata med grannarna och besök omgivningarna för att bilda dig en uppfattning om området. Kanske är den fina bryggan en samlingsplats för tonåringar och inte alls den lugna platsen som du såg vid ditt första besök. Gillar du att studera naturlivet så kan du installera en speciell kamera som du till exempel kan köpa på Cyberphoto.se för att se vilka djur som rör sig runt sommarstugan. En övervakningskamera kan få bilder på de mest skygga djuren och kan även användas som övervakningskamera vid sommarstugan för att upptäcka inkräktare.

Sist men inte minst, om du är helt övertygad om att du vill ha en sommarstuga med alla fördelar och nackdelar då är valet enkelt – lev den svenska sommaridyllen.