Inreda källaren – förberedelser

I många hus kan källaren vara ett utrymme som inte används till mycket annat än förvaring av olika slag. Men potentialen finns där för något mycket mer, under rätt förutsättningar.

För att ta reda på om ens källare går att använda mer som riktig boyta gäller det att kontrollera ett par saker. Först och främst måste man titta på hur fuktigt det är där nere. Fukt kan ställa till med dyra problem om man inte är försiktig och börjar bygga utan att kontrollera situationen först. Den traditionella lösningen involverar dränering, vilket tar tid och kan kosta ordentligt. Ett alternativ till detta är dock ett system kallat DryProtect.

Nästa sak man måste titta på är ventilationen. För att hålla ett bra klimat nere i källaren krävs det bra ventilation, vilket för många betyder att man måste installera en ordentligt fläkt. Man måste kunna ta in tillräckligt med ny luft samtidigt som den gamla ska ut för att få en fungerade boyta i källaren.

För att få en mer inredd känsla i källaren är det bra att sätta upp nya innerväggar. Dessa ska dock aldrig sättas direkt mot innerväggen utan med en luftspalt emellan. Golvet vill många också göra något åt och det första kommer kanske dyker upp är golvvärme. Experter rekommenderar dock att man håller sig borta från detta. Ett bra alternativ är att satsa på ett mekaniskt ventilerat golv. Mer om dessa kan man läsa på sig om på sajten Husgrunder.

Har man nu sett till att eliminera fukten, skaffat tillräcklig ventilation och fixat både nya väggar och ett nytt golv är allt redo för att börja inredas som ett vanligt rum. Vad man nu väljer att göra med utrymmet är upp till var och en, men saker som gästrum, tv-rum och liknande är alla välbeprövade och populära alternativ.