Ventilationen och huset

Ventilationen är en väldigt viktig del av hemmet. Tyvärr får den inte alltid den uppmärksamhet den förtjänar förrän ett problem dyker upp. Vill man underhålla sitt hus på bästa möjliga sätt är det en god idé att även hålla ett öga på ventilationen.

En av de första sakerna man kan göra för att kolla läget är att helt enkelt hålla ett vanligt pappersark mot ventilerna. Så länge det är på gränsen på att hållas kvar, eller blåsas bort om det är en tilluftsventil, är det ett bra tecken på att ventilationen fungerar rätt.

Som man kontrollerar ventilerna är det också bra att kolla att alla faktiskt är öppna. Det händer att ventiler stängs bara av drag eller blåst, men ibland stänger man dem själv för att det är kallt och glömmer sedan bort att öppna dem igen.

Smuts bygger upp både på ventiler och inne i ventilationstrummorna. Det första problemet kan man fixa själv men det andra behöver man mest troligt hjälp med.

Ett vanligt problem är att man känner lukten av matlagning i andra rum än i köket. Detta kan vara ett tecken på att luften strömmar i fel riktning.

Har man dåligt drag eller upplever dålig luft inomhus kan detta beror på att man har får för uteluftsventiler. Lösningen är så klart att sätta in fler på att de är mer jämnt fördelade över huset.

Hittar man en frånluftsventil man inte kan reglera kommer denna antingen behöver repareras eller bytas ut.

Köksfläkten bör också kontrolleras när man undersöker ventilationen. Filtret i denna kan behövas rengöras för att fungera så effektivt som möjligt. Ett annat vanligt problem med den kan vara ljudnivån. Upplever man detta kan man först kolla om den går att köra i reducerat läge och fortfarande göra sitt jobb. Alternativt kommer man nog behöva byta ut den mot en tystare.