Ta hand om huset under vintern

Här kan du läsa några snabba tips för att din villa ska klara vintern så bra som möjligt samt vilka eventuella problem du ska se upp med.

Fruset vatten

Det har varit en riktig vargavinter och en effekt av detta är att vattenledningen kan frysa. I äldre hus kan det vara så att ledningarna ligger blottade under husgrunden eller inte tillräckligt långt ned i marken. Ett sätt att lösa det på är att spola riktigt varmt vatten ur kranen då och då under riktigt kalla dagar så du håller rören varma. Om du har några kalla platser i huset där du vet att det går vattenledningar kan du ställa dig element som värmer upp golvet och ned mot marken.

Drag kring fönster och dörrar

Det är inte så kul att sitta i soffa och känna ett isande kallt drag i nacken. Otäta fönster och dörrar är en av de största värmetjuvarna. Även om fönstren är gamla behöver de inte kyla ned rummen. Med nya tätningslister kan du får bort det värsta av draget och du kan även justera hur tajt de går mot karmen. Trä rör sig, det sväller och krymper, vilket kan skapa större glipor mellan karm och fönster eller dörr.