Konsten att välja rätt matta

Alla har vi mattor i hemmet och kanske vi inte tänker så väldigt mycket på dem. Men har man väl lagt in en matta som är helt perfekt eller helt fel för rummet vet man nog hur viktiga de kan vara. Att välja rätt matta till ett rum är inte alltid enkelt, men det finns några tips man kan använda sig av.

Mattans funktion

Många gånger kan man se mattan som en ren inredningsdetalj man skaffar för att man borde ha en matta på vissa platser. Men man kan även välja matta utifrån vilken funktion man vill ha. Man kan lägga in en matta för att ha något varmt och mjukt att gå på. Dämpa ljudnivån i ett rum eller av andra anledningar. Söker man en viss funktion är det då ofta den bästa utgångspunkten.

Mattans utformning

Mattan form återspeglar ofta formen på rummen vi lägger dem i. I hallen och korridorer lägger vi ofta långsmala mattor och i vardagsrummet blir det ju ofta betydligt bredare mattor. Helt kvadratiska mattor är i regel ganska ovanliga. Faktum är att vi nog oftare ser runda och ovala mattor. Men det går även att skapa en del egna former genom att använda sig av mattplattor.

Mattans material

Mattor tillverkas idag i en mängd olika material med allt från naturfibrer till syntetiska material. Vilket material är ju tycke och smak men kan även bero på var man ska ha den. Plastmattor går exempelvis ofta bra att tvätta i tvättmaskin och kan därför vara bra i rum som kök eller barnrum där risken är högre att de får en fläck eller två. Att välja ett slitstarkare material i rum som kök eller hall är i regel klokt. Och är den dessutom vändbar kan man få dubbelt så mycket användning för den.